Hoe tap je het perfecte biertje?!

Yeaaah, weer een nieuwe blog in onze blogserie over het werken in de horeca. In eerdere blogs vertelde we je al waarom horecawerk zo leuk is en hoe je het beste om kunt gaan met een sollicitatie. En met die eerste twee stappen kan nu eindelijk het echte werk beginnen: je eerste horeca bijbaan. Goed, je bent binnen bij die toffe werkgever, maar dan is het ook wel lekker dat je alvast wat skills in huis hebt om je baan uit te voeren. In de komende blogs geven we je alle tips en trucs om die nieuwe horecatijger te worden.

De leukste horeca vaardigheid om aan te leren is natuurlijk bier tappen! Niet alleen op je werk heel erg noodzakelijk maar hiermee steel jij als student ook nog eens de show op het volgende feestje waar je zelf aanwezig bent. Want zeg nou eerlijk: er is toch eigenlijk niks lekkerder dan een perfect getapte, ijskoude, goudgele kletser? Dat tappen lijkt misschien heel makkelijk: kraantje open, glas eronder en vol laten kletteren. Maar vaak eindig je dan met een glas waar zo veel schuim in zit dat het meer op een milkshake lijkt dan op een pilsje. Volg je de onderstaande stappen dan krijg je wel dat heerlijke biertje met twee vingers schuim 😉. Dus… here we go:

 • Het perfecte biertje begint natuurlijk met een perfect schoon glas. Zorg voor een spoelbak met koud water, een heel klein beetje spoelglans en een spoelborstel.
 • Pak het glas aan de onderkant vast met je vingers en spoel hem op de middelste borstel. Draai het glas goed rond zodat de buitenkant ook volledig schoon wordt.
 • Spoel het glas even na in het water en laat hem vervolgens uitlekken.
 • Houd het glas (opnieuw aan de onderkant vast houden) in een hoek van 45 graden naast de tapkraan.
 • Trek de tapkraan in één beweging helemaal open en laat het eerste beetje schuim weg lopen in het lekblad. Dit kleine beetje schuim wordt een ‘prop’ genoemd.
 • Houd het glas daarna direct, in een hoek van 45 graden onder de tapkraan. Houd het puntje van de kraan zo dicht mogelijk tegen het glas aan, maar zorg dat je het glas nooit raakt.
 • Wanneer je glas voor 80% gevuld is houd je het glas recht. Bijna direct hierna is het glas gevuld en doe je de tapkraan weer in één beweging dicht.
 • Zet het glas op het lekblad maar nooit onder de tapkraan, er komt altijd nog een extra druppel uit de kraan vallen en die wil je niet in je schuimkraag hebben.
 • Schuim het biertje zo snel mogelijk af met een schone, natte spatel. Laat de spatel nooit op de bar liggen maar zet hem terug in het bakje met water.
 • Met je spatel op de bar drummen ziet er misschien heel tof uit, maar voor de echte bierliefhebber ben je eigenlijk een beetje een sukkel als je dit doet. Hiermee beschadig je namelijk je spatel en ook dat heeft weer invloed op de perfecte schuimkraag 😉.
 • Afschuimen doe je door de spatel in een hoek van 45 graden over het glas te strijken. Duw het overtollige schuim als het ware van het glas af.
 • Hierna ontstaat een nieuwe kleine bolling van schuim op het glas.
 • Serveer het perfecte biertje uit op een viltje en met het logo naar de gast. Uiteraard houd je het glas ook nu weer aan de onderkant vast.


Zoooo, ready voor je eerste bardienst en volgende feestje! 😏 Wil je nou meer toffe horeca skills leren? Houd dan deze blog de komende tijd goed in de gaten, er volgt nog veel meer. Of nog beter: meld je via het onderstaande formulier aan voor een job bij Feestgemak en volg een betaalde horeca training. Dan kun je eindeloos oefenen met bier tappen! Niet geïnteresseerd in een bijbaan bij ons maar lijkt het je wel leuk of handig om een keer een training te volgen? Bel ons dan even, je bent meer dan welkom om een keer mee te doen!

Tot snel!


Meld je nu meteen aan voor de leukste horeca bijbaan! 🎉

Vertel ons wie je bent en Nicole, Sam of Fijke neemt contact met je op. Hopelijk tot snel!

en ik ben geboren op
Ik woon in en ben te bereiken
via en