Horeca skill: lopen met 3 borden!

Daar zijn we weer! Een nieuwe blog in onze serie over het werken in de horeca. In onze eerste blog van deze serie hebben we je verteld waarom het werken in de horeca zo leuk is. Natuurlijk geschreven door echte horecatijgers, maar daardoor niet minder waar! 😏 De tweede blog ging over het solliciteren, blijkbaar heb je dat fantastisch gedaan want inmiddels ben je op zoek naar tips voor het werk zelf. Tussendoor leerde we je ook nog even bier tappen en nu zijn we toe aan de volgende, niet te missen, horeca skill: het lopen met drie borden.

Wanneer je nog nooit in de horeca hebt gewerkt kan het soms magisch over komen… die knappe jongeman, die met 3 borden in zijn handen door het restaurant vliegt. Voordat hij jouw carpaccio vakkundig voor je neerzet heeft hij een romantische foto gemaakt van een stelletje, drie rennende kinderen ontweken, geflirt met de barvrouw en twee bestellingen opgenomen. En dat allemaal binnen een minuutje… we know, it’s magic! Met de volgende tips heb je in ieder geval binnen no time die drie-borden-techniek onder de knie. Die kinderen ontwijken en foto’s maken komt later wel 😉.

Allereerst is het goed om te weten dat je ALTIJD twee borden op je linkerhand draagt en één op je rechterhand, nooit andersom! Dit doen we omdat het in de horeca gebruikelijk is om gerechten over de rechterschouder van de gast uit te serveren. Wanneer je achter de gast staat is dit dus met je rechterhand. Het eerste bord heb je dus al in je rechterhand wanneer je het neer zet. De tweede en derde verplaats je eerst van links naar rechts. Oke, dan nu de techniek zelf:

  • Houd je linkerarm in een hoek van 90 graden.
  • Spreid je vingers van je linkerhand en klem het bord wat je als laatste wil uitserveren tussen je duim en je wijs-, middel- en ringvinger.
  • Je pink steekt (net als je duim) aan de bovenkant van het bord uit.
  • Zorg dat je voldoende balans hebt over dit eerste bord en dat het altijd recht blijft.
  • Zet het tweede bord op je linkerarm, de achterkant rust net onder de elleboog, de voorkant op je duim en pink.
  • Pak het laatste bord (wat je dus als eerste uit serveert) in je rechterhand.
  • Overleg met de kok (dit zijn, bewezen, de meest eigenwijze personen ter wereld) op welke manier hij wil dat het bord op tafel komt.
  • Het bord is namelijk op een bepaalde manier opgemaakt zodat het gerecht mooi gepresenteerd wordt aan de gast. Maar dan moet jij het natuurlijk wel op die manier neer zetten.
  • Loop rustig naar de tafel en serveer de gerechten over de rechterschouder van de gasten.
  • Zorg ervoor dat de gasten door hebben dat jij aan het uitserveren bent. Dat voorkomt ongelukken.

Oke, heel leuk natuurlijk al die theorie. Maar nu snel de dinerborden uit de keukenkastjes trekken. Met drie borden lopen leer je namelijk vooral door veel te oefenen. Misschien moet je dat speciale kerstservies van je moeder nog even laten voor wat het is 😉. Trouwens op Youtube kun je ook heel veel filmpjes vinden over het lopen met drie borden en andere horecatechnieken. Zeker even checken!

Wil je nou meer leren over horeca technieken? Hou dan deze blog in de gaten. Of beter nog, schrijf je hieronder in bij Feestgemak. Als je bij ons komt werken krijg je namelijk een betaalde praktijktraining waar alle techniek aan bod komt. Wil je niet bij ons werken maar lijkt een training je wel leuk? Neem dan even contact op, je bent van harte welkom!


Meld je nu meteen aan voor de leukste horeca bijbaan! 🎉

Vertel ons wie je bent en Nicole, Sam of Fijke neemt contact met je op. Hopelijk tot snel!

en ik ben geboren op
Ik woon in en ben te bereiken
via en